banner333

banner309

Gümüşhane Üniversitesinde Müzik Esintileri

Gümüşhane Üniversitesi Turizm ve Gezi Kulübü ile Giresun Güzel Sanatlar Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından hazırlanan ‘Gümüşhane’den Esintiler’ adlı konser programı düzenlendi.

Gümüşhane Üniversitesi 18.12.2018, 09:29
Gümüşhane Üniversitesinde Müzik Esintileri
banner400

Gümüşhane Üniversitesi Turizm ve Gezi Kulübü ile Giresun Güzel Sanatlar Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından hazırlanan ‘Gümüşhane’den Esintiler’ adlı konser programı düzenlendi.

Üniversite Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen konserin şefliğini müzik öğretmeni ve araştırmacı Emrah Kaya yaptı. Konserin başında, akademik danışmanlığını Dr. Öğretim Üyesi İsmail Çalık’ın yaptığı Gümüşhane Üniversitesi Turizm ve Gezi Kulübü’nün tanıtımı ve faaliyetlerinin yer aldığı sunum kulüp başkanı Muhammed Elçi tarafından gerçekleştirildi.

‘Gümüşhane’den Esintiler’ adını taşıyan konsere Giresun Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencileri ile Sürmeneli Kemençe sanatçısı İlyas Parlak, Kelkitli Ozan Yakup Demir de icralarıyla katıldı.

Konserde ağırlıklı olarak Gümüşhane ve Giresun bölgesi kırık havaları, Trabzon yöresinden kemençe havaları ile Kelkit bölgesinden aşık havaları çalınıp örneklendi. Konser esnasında Giresun ve Gümüşhane halk oyunlarından örnekler ile koro şefi Emrah Kaya’nın kaybolmaya yüz tutmuş bazı çalgılarla ilgili bilgilendirmesi de yer aldı. Aynı slaytta ressam Hatice Korkmaz’ın resimlerinden örneklerde verildi.

Konser programında kısa bir konuşma gerçekleştiren Araştırmacı-yazar Adnan Güngör Üçüncüoğlu, “Giresun Güzel Sanatlar Lisesi’nin buraya kadar gelerek bu güzel halk kültürünü, ezgilerini bizlere fiziki olarak da gösterdikleri için kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu çalgıların tarihi konusunda bu çalgılar nereden geliyor, Altaylardan bilinmeyen tarihlerden bilinmeyen kabilelerin Gök Tanrı’ya yalvarmaları, kendilerince ağaç kütüklerini oymuşlar. Oydukları ağaç kütüklerine vurmak suretiyle ‘kopuz’ isminde bir çalgı icat ederler. Bu çalgı günümüze kadar değişiklik göstererek geldi. Kopuzların kendine has 8 türlü sesi vardır. Bu 8 türlü ses ile beraber birbirleriyle iletişim kurarlar. Geçmiş zamandan günümüze Gümüşhane kültürümüzün içinde olan söğütten, kavaktan, mısır gövdesinden, arpa ve buğday gövdelerinden yapılmış nice çalgılarımız kaybolup gittiler. Güzel Sanatlar Lisemiz bunun gibi unutulup giden değerlerimizi, kültürlerimizi ortaya çıkarmak için gayret sarf ettikleri için çok teşekkür ediyorum” dedi. 

Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise düzenlenen program hakkında, “Müzik adına eskide kalmış ve unutulmuş birçok geleneklerimiz bulunmaktadır. Bunların gün yüze çıkarılarak bizlere sunan Giresun Güzel Sanatlar Lisesi öğrenci ve öğretmenlerine, ayrıca mahalli sanatçımız İlyas Parlak ve Ozanımız Yakup Demir şükranlarımı sunuyorum. Kendileri burada seslendirdikleri müziklerle bizlere coşkulu ve unutulmaz bir gece yaşattılar. Gümüşhane’mizin tarihi ve kültürü adına çeşitli araştırmalar yapan değerli araştırmacı-yazar Sayın Adnan Güngör Üçüncüoğlu’na da katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu. 

Beğeniyle izlenilen ve büyük alkış alan konser sonunda Şef Emrah Kaya ve diğer misafirlere Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bayram Nazır ve Prof. Dr. Günay Çakır ile Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Çelik tarafından plaket ve teşekkür belgeleri takdim edildi. 

Konser hatıra fotoğrafı çekiminin gerçekleştirilmesi ve Şef Emrah Kaya’nın konsere verdikleri destekten dolayı Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Çelik ve konser organizasyonunu gerçekleştiren Turizm ve Gezi Kulübü akademik danışmanı Dr. Öğretim Üyesi İsmail Çalık’a teşekkürlerini sunmasıyla sona erdi. 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:04
Güneş 05:35
Öğle 12:27
İkindi 16:10
Akşam 19:09
Yatsı 20:34