banner333

banner309

Gümüşhane Sarıkamış Şehitlerini Unutmadı

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, beraberinde üniversite öğrencileriyle birlikte Gümüşhane’de Sarıkamış şehitlerini anma programı kapsamında düzenlenen yürüyüşe katıldı.

Gümüşhane Üniversitesi 08.01.2018, 08:00
Gümüşhane Sarıkamış Şehitlerini Unutmadı
banner400

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, beraberinde üniversite öğrencileriyle birlikte Gümüşhane’de Sarıkamış şehitlerini anma programı kapsamında düzenlenen yürüyüşe katıldı.

Gençlik Spor Bakanlığı, Sarıkamış Harekatı’nın 103’üncü yıldönümünde “Gençlik Şühedanın izinde” sloganıyla düzenlenen şehitleri anma programı, tarihi İpek Yolu’nun en önemli güzergahlarından olan 2 bin 50 metre rakımlı Zigana Dağı geçidinde gerçekleştirildi.

Katılımın yoğun olduğu yürüyüşte, katılımcılar yaklaşık 3,5 kilometrelik yürüyüşü ellerinde taşıdıkları dev Türk Bayraklarıyla ile “Şehitler ölmez, vatan bölünmez!”, “Vatan sana canım feda!” sloganları ve tekbirlerle gerçekleştirildi.

Zigana Gümüşkayak Kayak Tesisleri’nde son bulan yürüyüşte konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, “Sarıkamış şehitlerimizin anıldığı bu günden bütün Türkiye’ye Zigana Dağı’ndan selam ediyoruz. Nasıl ki 103 yıl önce askerlerimiz bu ülkenin bekası için, o soğukta nasıl şehit oldularsa, biz de bu sene bu programı Gümüşhanemiz için çok önemli bir sembol olan Zigana Dağı’nda gerçekleştirdik. Türk Milleti hakikaten asker bir millettir. Mehmetçiğimiz, komutanlarının gerekirse öl emrine göre hareket eder. Yakın tarihimizde 15 Temmuz’da hayatını kaybeden 240 sivil şehidimiz vardır. Bu şehitlerimiz, Türk Demokrasisine ve Anayasal sistemine sahip çıkmak için kendi canlarını asker olmamalarına rağmen feda etmişlerdir. Ben vesile ile hayatını kaybeden bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise her devirde vatanına hıyanet içinde olan hainlerin olduğunu ve bunların devletimize büyük kayıplara mal olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “93 Harbi’nden sonra Doğu’da birçok yöremiz Rus işgaline uğramıştı. 1’inci Dünya Savaşı’nın başlaması ile birlikte Rus işgaline uğramış toprakları Ruslardan almak için doğudaki ordularımız, özellikle bugün burada var olmamıza sebep olan Kars ve çevresini Rus işgalinden kurtarmak için bir harekât planlanmıştı. On binlerce askerimiz, -30 dereceleri bulan düşük sıcaklıklar altında Rus ordusuyla çarpışmanın yanı sıra, çetin kış şartları ile de mücadele ederek şehit düştüler. Bir önemli noktayı paylaşmak gerekirse, aslında gelen askerlerimizin teçhizatlarını tamamlamak için 3 gemimiz kışlık yiyecek, erzak ve teçhizatı bu askerlerimize göndermek için İstanbul’dan hareket etmiştir. Lakin her dönemde olduğu gibi maalesef hainler çıkmaktadır. 7 Kasım’da Rus ordusuna hainler tarafından bu bilgi sızdırıldığı için, bu 3 gemimiz batırıldı ve bu teçhizatlar askerlerimize ulaştırılamadı. Rus ordularının Kafkas komanda vekili Pietroviç, çetin kış şartlarında donarak hayatlarını kaybeden askerlerimizin bulunduğu alana geldiğinde gördüğü manzarayı, ‘Ben Türk müfrezesini teslim almak için ulaştığımda, onlar çoktan Allah’larına teslim olmuşlardı.’ şeklinde dile getirmiştir. Bizlere düşen görev, bu şehitlerimizin şehadetine anlam katabilmek için bayrağı indirtmemek, ezanı susturmamak, çok çalışmak, çağın hep ilerisinde olmaktır. Hem Sarıkamış’ta şehit olan askerlerimizi hem de bugüne kadar şehadet mertebesine ulaşmış bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

Yapılan protokol konuşmalarının ardından İl Müftüsü Ercan Aksu’nun şehitler anısına yaptırdığı dua ile program sona erdi. Program sonunda katılımcılara simit ve çorba ikramı yapıldı.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09