banner333

banner309

GÜ'de Orman Haftası ve Dünya Su Günü Paneli

Gümüşhane Üniversitesi Genç TEMA Kulübü, 21 Mart Ormancılık Günü ve 22 Mart Dünya su günü etkinlikleri kapsamında ‘Orman Haftası ve Dünya Su Günü’ paneli düzenledi.

Gümüşhane Üniversitesi 24.03.2019, 08:00
GÜ'de Orman Haftası ve Dünya Su Günü Paneli
banner400

Gümüşhane Üniversitesi Genç TEMA Kulübü, 21 Mart Ormancılık Günü ve 22 Mart Dünya su günü etkinlikleri kapsamında ‘Orman Haftası ve Dünya Su Günü’ paneli düzenledi.

Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Günay Çakır, Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Ana Bilim Dalı Başkanı Salim Serkan Nas ve TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral’ın panelist olarak katıldığı program Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı Salonunda düzenlendi.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Gümüşhane Üniversitesi Genç TEMA Kulübü Başkanı Merve Sayın açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

İlk panelist olarak söz alan Ormancılık Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Günay Çakır ülkemizin ve dünyanın orman varlığından söz etti. Yeryüzündeki toplam su miktarının yüzde 97,5’inin tuzlu olduğunu ifade eden Çakır, kalan tatlı su miktarının ancak yüzde 0,3’ünün içilebilir durumda olduğunu söyledi. Temiz su kaynaklarımızı korumak ve artırmak için orman alanlarını korumamız gerektiğini söyleyen Çakır, “Kullanılabilir su miktarının %50.53’ü ormanlardan sağlanmaktadır.  Türkiye’de ise kullanabilir su miktarlarının yüz ölçümünün %27,6’sını kaplayan (1/4) orman alanlarından sağlanmaktadır dolaysıyla ormanlardan sağlanan kullanılabilir su miktarı, diğer alanlardan sağlanan su veriminden üç kat daha fazladır” dedi.

İkinci panelist olarak konuşan Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Ana Bilim Dalı Başkanı Salim Serkan Nas ise ülkemizin ve dünyamızın su varlıklarından bahsetti. Suyun kirletilmeyecek kadar önemli olduğunu ifade eden Nas, yapılan araştırmalara göre önlem alınmadığı takdirde 2030 yılında ülkemizin su fakiri ülkeler sıralamasına gireceğini söyledi. 

Suların arıtılması ve arıtma tesisleri ile ilgili kısaca bilgi veren Nas, “İnsanlar, ihtiyaçları için, suyu bu döngüden alır ve kullandıktan sonra tekrar aynı döngüye iade ederler. Bu süreç sırasında suya karışan maddeler, suyun fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini değiştirerek “su kirliliği” olarak adlandırılan durumu ortaya çıkarır. Su kirlenmesi, su kaynağının fiziksel, kimyasal, bakteriyolojik, radyoaktif ve ekolojik özelliklerinin olumsuz yönde değişmesi şeklinde olur” diye konuştu.

Son Panelist olarak söz alan TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral ise TEMA Vakfı hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra iki kadim dost olan orman ve suyun korunmaya değecek kadar önemli iki varlık olduğunu söyledi.

TEMA Vakfı olarak erozyonla mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çeken Oral, toprağın mineral bakımından en verimli yerinin en üstünde bulunan 2.5 santimetrelik kısım olduğu ve erozyonla kaybedilen toprağın yüzeydeki en verimli kısmı olduğunu vurguladı. 

Salona gelen izleyicileri TEMA Gönüllüsü olmaya davet eden Oral, Genç TEMA Kulübü öğrencilerine ve kulüp akademik danışmanı Öğretim Görevlisi Tuğçe Aydoğan Kılıç a teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ve Gümüşhane de ki çeşitli kamu kurum müdürlerinin katıldığı panele Gümüşhane Üniversitesi akademisyenleri ve Gümüşhane Üniversitesi öğrencileri de büyük ilgi gösterdi.   

Panelistlere günün anlam ve önemi anısına plaket taktimi yapıldıktan sonra TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral’ın teşekkür konuşmasının ardından hatıra fotoğrafı çekilmesiyle program sona erdi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11
GazetelerTümü