banner333

banner309

08.10.2017, 19:35

Gümüşhane Mescitli Köyü Tehdit Altında ...

Gümüşhane Mescitli Köyü Tehdit Altında ...

Gümüşhane Mescitli Köyü ,merkeze yakın Harşıt Çayı'nın içinden geçtiği bahçelerin içinde şirin bir köyümüz.

Köyümüzde  yaşayan  insanlarımızla  yaptığımız  sohbetten  bazı  alıntıları  siz değerli okuyucularımızla  paylaşmak  istedim.(Cevat NAS)

Ancak köyümüz ;özellikle 2015 yılından beri bu köy arazisinde bulunan Taş Ocaklarının tozu ve dumanı tehdidinde. Artık taş ocakları ile çevrilmiş köyümüzde hayatımız , tamamen bu ocaklardan çıkan tozların içinde geçiyor. Evlerimizin pencerelerini dahi açıp evlerimizi havalandıramıyoruz. Sebze ve meyvalarımız tamamen tozun ve toz bulutunun altında kalması nedeniyle artık eskisi gibi verim alınamaz durumunda.

Sebze ve meyvecilik köyümüzün en önde gelen geçim kaynağıdır. Bunların yanında her köyde olduğu gibi hayvancılıkla da uğraşmaktayız. Ancak bu taş ocaklarından çıkan tozlar nedeniyle hayvancılığımızda , sebze ve meyveciliğimizde bitmek üzeredir. Gelip meralarımızı ve bahçelerimizi bakınız , taş ocaklarının tozu ve toprağının  tehdidini  bariz  görebilirsiniz. Verimimiz her hususta dibe vurmuştur. Bırakın verimi ,burada yaşayan insanların yanı sıra diğer canlılarında yaşamı tehdit altındadır ...

Diyor  köy sakinlerimiz.

Köyümüzün içinden geçen transit yolundaki tünellere hiç bir isim bulunamamış gibi ''Taş Ocağı Tünelleri '' ismi veriliyor. Bu durum bize, resmi makamlarımızn köyümüzü toz yumağı altında bırakan Taş Ocakları tehdidine karşı ne derece duyarlı olmalarının bir göstergesi değil midir!

Taş Ocaklarında sürekli patlatılan dinamitler ,burada yaşayan insanımızı her hususta bıktırmış ve diğer canlılarında köy arazisini terk etmekle yüz yüze bırakmıştır. Her yıl alınan sebze ve meyve miktarı azalmış ve bu miktar  her yıl daha da  belirgin  olarak   ,kalitesiz bir biçimde azalmaya  devam etmektedir!

Hayvanlarımız meralarımızdaki otları otlayamaz duruma gelmişlerdir.Ormanımız kesinlikle toz bulutunun tehdidi altındadır.

İnsanlarımızın ve diğer  tüm canlılarında  sağlığı  bu  köyümüzde  ve arazisinde  zararlı  bir biçimde  artmaktadır. Devletimizin  idarecilerinden , bu duruma  acil bir çözüm istemek bizim hakkımızdır. ''Özellikle sayın valimizden ve milletvekillerimizden,  köy halkı olarak  çözüm bekliyoruz,  diyen köylülerimizin gözü kulağı  devletimizin  bu taş ocaklarını  buradan kaldırması  ile ilgili haberdedir,''diyen köy sakinleri  hayırlı bir haber beklemektedirler. 

Köyümüz ilgilileri ,Çevre Şehirciliğe yaptıkları şikayetler her defasında havada kalmış ve bir sonuç alınamamıştır. Köyümüz daha da çok toz ve gürültü,patlamalardan ötürü çıkan lağım taş parçalarının tehdidi ile   gün geçtikçe  yaşanmaz hale  gelmektedir. Ne yapalım sizce köyümüzü mü terkedelim ! Zaten geçim zorluğu ve işsizlikten  dolayı , yaşayan insanlarımızın çoğu başka illere göç etmişlerdir. Bu köyde kalmış,zar zor geçinen bizler ne yapalım,nereye gidelim? Bir kaç kişi taş ocaklarından para kazanacak diye biz köyümüzü mü terkedelim? Diyerek serzenişte  bulunan köylüleri  haklı bulmamak  elde  değildir.

Sayın valimiz ; yaptığı toplantıda alınacak tedbirlerle bizi umutlandırmıştır . Ancak sorunumuz aynen eskisi gibi devam etmektedir. Sayın valimize güveniyoruz,bizim sorunumuza çare bulacağı inancımız devam etmektedir, diyen köy sakinleri  umutla  beklemektedirler.

 Tüm Mescitli köyü sakinleri adına ...

Saygılarımla...

Cevat NAS

Yorumlar (4)
Halil 6 yıl önce
kıymetli yazar, hemşehrim olduğun için sizinle iftihar ediyorum. yazılarınızı takipteyim. sizin gibi gümüşhanede yağ çekmeyen kaç kişi var.Allah sizi korusun .amin.
Ali 6 yıl önce
sayın hocam,köyümüz adına size teşekkür edriz. saygı ve selamlar.
Şeyma 6 yıl önce
sayın yazarımız, sağolasınız. çekinmeden yazan bir hemşehrim olduğu için size minnettarız. şehrimin meseleleri ile ilgilenmeniz bizi memnun etmiştir. selamlar.
Batur 6 yıl önce
o tas ocaklarindan nemalanan yöneticiler oldugu sürece hic bir sey yapmazlar.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:20
Öğle 12:35
İkindi 15:58
Akşam 18:40
Yatsı 19:59