banner333

banner309

26.09.2017, 11:44

Gümüşhane –Bingöl kardeşlik köprüsü..

Kentler arsı dostluk ilişkileri eskilere dayansada kurmsal kimlikten uzak bu ilişkilerin meyvelerinin alındığından söz etmek pekte olası değil. Nedeni ise sürdürülebilir ilişkilerden uzak olması. Gerçek bir dostluk vede sürdürülebilir bir kardeşilkten söz etmeyi sağlam temellere oturtmak ve bu oluşuma kurumsal bir kimlik kazandırmak amacıyla, İç işleri bakanlığının uygulamaya koyduğu” kantler arası kardeşlik “ projesi, diğer kentlerde olduğu gibi İL’ imiz Gümüşhane ile kardeş İL Bingöl arasında başarı ile sürdürülmektedir..

Bu etkinlik kapsamında , Gümüşhane ‘yi temsilen geçtiğimiz 19-22.Eylül.2017 günlerinde Bingöl de idik. Daha önce Bingöl den 80 kişilik bir grup bu amaçla kentimizi ziyarek ederek bu kardeşliğin ilk adımını atmıştı….

Ziyaretimiz , sadece iade-i ziyaret olmayıp, projeye destek veren özellikte bir ziyeret ve kurulacak kardeşlik koprüsünün de çimentosu olması gereken özellikte bir ziyaretti.

Verilen bu görevin sorumluluğunun ağır yükünü omuzlarımızda hissederek,19.09.2017 günü Gümşhaneden ayrıldık. Yaklaşık 400 km. olan yolu 6 saatte kat ederek Bingöl ‘e vardık. Şehrin ,Giriş ve çıkşları, dğer kentlerle olan bağlantısı bölünmüş yol ve pırıl pırıl…

Bingöl, merkez nüfusu 100bin genel nufusu 600 bin olan doğu anadoluda önemli bir kavşak noktası. 1100 rakımlı ve karasal iklimine rağmen ısı ve nem oranı Gümşhaneden farklı. Tütün , ay çiçeği, pirinç, karpuz , sebzenin her türü ve üzüm gibi tarım ürunleri yetişiyor. Hayvancıkık gelişmiş.Bal üretimi ve kalıtesi yüksek..Sanayi emekleme durumunda.

Grubumuz Bingöl ‘e vardığında başta Vali ALİ Mantı, Belediye başkanı Yücel Barakazi olmak üzere diger belediye ve siyasi parti başkanları İl ve belediye meclis üyeleri., STK kuruluşları bürokratlar esnaf ve basın mensuplarından oluşan bir grup tarafından davul zurna eşlişğinde coşku ile karşılandık….Yaşadıklarımız:

,,Bu ziyaret gezisinin duygusal boyutu bir yana esasa intikal eden etkinliklerde olağanüstü bir ilginin söz konusu olduğunu özellikle belirtmeliyim...

Bingöl Valisi Sayın Ali Mantı çok sempatik. Anlattıklarından anladığıma göre bir okadarda iş bitirici . Kendinden ziyade çalışma arkadaşlarını ön plana çıkaran konuşması ile yaptığı hitabet elbette gözlerden kaçmadı . Gümüşhane deki ağırlanmalarını ölçü tutarak , ekibine:”Arkadaşlar !..Bizler Gümüşhanede son derece ilgi gördük. Bizi adeta masallar ülkesinde ağırlar gibi ağırladılar ,sakın onlardan aşağı kalmıyalım” diyede tenbihlediğini esprılı bir uslupla nakletmesi katılınların büyük alkışına mazhar oldu. Bu havada dolu dolu geçen iki gün de şehir içinde toplu yürüyüş, Heserek kayak merkezine yakın piknik alanında çadır keyfi ,teleferiğe biniş, turistik Ilıcalar beldesinde kaplıcalarda yüzme keyfi, akşam aynı yerde müzükli yamek ziyafeti ile günü tamamladık. Ertasi gün, Az tepesinden Bingöl seyrini gerçekleştirdik. Devamla Solhan ilçesinde yüzer adaları inceleme fırsatı bulduk fotoğraflar çektik, çay molasında yerel medyanın röportajlarında izlenimlerimizi paylaştık.

Genç İlçesine ulaşmamız uzun sürmedi . Bu ilçede daha önce Valimiz Sayın Okay Memiş kaymakamlık yaptığı için gelişimizi dört gözle bekleyen ilçe halkı bir koçu kurban ederek kaymakamları Okay memişi bağırlarına bastı. Kucaklaşmalar öyle samimi ve öylesine içtendiki, doğrusu bu tabloyu göğsümüz kabararak izledik ve valimiz saın Mamişin ilçede iz bırakan bir mülki İdare amir olmasından gurur duyduk. Genç ilçesi nin bu özelliğ orada özel bir programın uygulanmasının gerekçesi oldu. Bingöl ile ilgili sinevizyon gösterisini buradaki kültür merkezinde izledik ağırlıklı konuşmalarıda burada dinledik.

Genç Belediye başkanı Mehmet Hadi Topraktan Yaptığı konuşmada,” Bölgede zor bir ilçeyiz. adamları zor kabul ederiz ama kabul ettiğimizide ölünceye kadar baş tacı yaparız. İşte değerli Vali ozamanki kaymakamımız Sayın Okay Memiş bu değerde bir devlet adamıdır.” Şeklinde sürdürdüğü konuşması büyük alkışlarla kesilirken, Başkan devamla,” Gönül arzu ederdi ki bu ziyaretler üç günle sınırlı kalmasın. Kardeşlerimizi, üç hafta, üç ay aileleri ile konuk edelim.. Ama bunu nasıl başarırız ,bunun da hesabını yapmalıyız “ dedi .Bana göre bu konuşmaların can alıcı noktası de bu olsa gerek. Diğer konuşmacılar. Belediye Başkanımız Ercan Çimen. Proje koordinatörü ve Valimiz Okay Memiş de benzer şekilde birlik beraberliğe ve kardeşlik olgusuna vurgu yapan knuşmalarından sonra , mola verdğimiz çay bahçesinde sürpriz bir anonsla karşılaşdık. “Şimdide Valimiz sayın Okay Memiş ‘i Doğum günü pastasını kesmesi ,için arz ediyorum demesi Vali Sayın Memiş ‘ide şaşırttı. Çünkü 19.09.2017 günü Vali beyin doğum günü değildi. Neyseki beklenen açıklama hemen ardından yapıldı. “Efendim Kaymakamımız ve Şimdiki Gümüşhans Valimiz sayın Okay Memiş in ilçemize ziyaret ettiği bu günü ilçe halkı olarak kendilerine doğum günü olarak hediye ediyoruz” şeklindei ifadesi uzun süre alkışlanırken kesilen pasta bu aktin adeta tescıil belgesi oldu .Ve Vali bey bu hüsn-ü teveccühü memnuniyetile kabul ederek. kabul ettiğini de sevgi dolu sözleri ile tescil etti. .

Bu günün akşamı yani Son gece düzenlenen “ ciğ köfte partisi “ne Hemşehrimiz halk türküleri saatçısı Mahmut polatın ..”Karmı yağdı zigananın başına/kurban olam toprağına taşına/ Ziganaya selam selam selam selam/can Gümüşhane gümüşhane/yiğitleri sevdalıdır/can Gümüşhane Gümüşhane) dizeleri ile başlıyan“CAN” gümüşhanem adlı parçası damgasını vurdu. Orkestranın mükemmel şekilde aranje ettiği türkü de geçen “CAN GÜMÜŞHANE”Gümüşhane,” nağmelerinin ritmi ,Bingöl ‘ün bir oyununun ezgisi ile örtüşmüş olması, havayı bir anda halay çekmeğe dönüştürdü. . El ele tutuşan karma halay grubu sazlı sözlü olarak uzun bir süre eğlenmenin tadını çıkardı..

Gecede coşku kadar yaşanan duygulu anlar da vardı. ŞİİR dinletileri.,kardeşlik ve dosluk üzerine verilen mesajlar, karşılıklı adres ve telefon belirlemeler ,ayrılığın hüznüne dayanamayıp ağlıyanlar hepsı bu geceye damgasını vuran güzelliklerdi diyebilirim.

Vali Okay memiş başkanlığındaki belediye başkanları yerel yönetim meclis üyelerınden oluşan grubun yaptığı nezaket ziyaretleri ile desteklenen “Gümüşhane –Bingöl kardeşliği” etkinlikleri sosyal medyada paylaşıldı,yerel ve yaygın basında aşirı yankı buldu .Yurdun çeşitli bölgelerinden hemşehrilerimiz son derece ilginç değerlendirmelçerde bulkundular sevgi ve gururu verici mesajlar verdiler..

Bu etkinliğin sürdğrülebilir olaması için sebep çok surdürülmemesi için ise hiç bır sebep yoktur... Bingöl heyeti tarafından çoksu ile uğurlanışımızın bize verdiği umut ve mutlulukla diyoruz ki:

Eksikliklerimize rağmen Bu proje şimdilik amacına ulaşmıştır. Dileğimiz bu etkınliğn sürdürülebilir bir etkinlik olmasıdır. Bu konuda her iki İl ve diğer iller halkı kendi aralarında bu birlıkteliği sağlamalıdırlar. Bu birliktelik sağlandığı taktirde, yeni dostluklar oluşacak ve nerede terör belası varsa kendiliğinden bitecek ve def olup gidecektir.

Bendenize gelişnce, ( Yusuf Sadık ). Bingöl ün 25 yıl önceki İl Milli Eğitim müdürü olarak bu oluşuma az da olsa bir katkı sağlamışımdır dıye düşünmekteyım.Şöyleki:.

Mevkidaşım MEM sayın Kadri ERGİN ve şübe müdürüm Naci burulday ın birer kardeşlik elçisi gibi bu oluşuma katkı sağlıyacak nitelikte çaba sarf ettıkleri izlenimini edindim.. Her iki değerli kardeşimin bu dik duşları beni sonderece mutlu etmiştir, umutlandırmıştır. Kendilerine şükranlarımı sunuyorum..

Demokrat Gümüşhane Gazetesi adına katıldığım bu ziyaret gezi grubuna seçilmemi sağlıyanlarada teşekkür ediyorum…

Genel kanaat odur ki: Projenin tabana yayılması için üst düzeydeki katılımlara , aileler bütün fertleri ile dahil edilmeli ziyaret süresi üç gün le sınırlı tutulmamalı, elektrik alış-verişi için en az bir haftalık süreyi kapsamalıdır. Netice itibarı ile…

Tesis edilen bu kardeşliğin artan bır sevgiyle devam etmasini diliyor ,emeği geçenleri kutluyorum.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:20
Öğle 12:35
İkindi 15:58
Akşam 18:40
Yatsı 19:59