banner333

banner309

28.09.2018, 15:33

Gümüşhane Belediyesi'nde Başkanlık

Yerel seçimlere altı aydan az bir süre kala partisel olarak seçim sonuçlarının en az merak edildiği illerden biri sanırım Gümüşhane. Yıllardır Ak Parti ve Mhp arasında gerçekleşen seçim rekabeti, bu iki partinin ittifak yapacağının açıklanmasından sonra sonuçların Ak Parti lehine olacağı tahmin ediliyor. Hatta tahmin edilmekten öte Ak Parti'nin rakipsiz olacağı biliniyor. Durum böyleyken Ak Parti içerisinde belediye başkanlığı için iştahı kabarmış birçok isim dikkat çekiyor. Mevcut başkan Ercan Çimen'in tekrar aday olması kesin gibi. Bunun dışında ismi geçen Celalettin Köse, İsmail Akçay, Vahit Olgun, Nurettin Taş, Eyüp Demirel gibi isimlerinde Ak Partiden belediye başkanlığı için aday adayı olması bekleniyor.

Peki halkın bu konudaki kriteri nedir?

Özellikle milletvekili seçimlerinde halkın olmasını istediği iki kriter vardı:

1) Vekillerin Gümüşhane veya ilçelerde ikamet eden kişilerden olması

2) Vekillere ulaşılabilirliğin kolay olması

Mevcut milletvekilleri bu kriterleri karşılıyor mu bilmem ancak mevzu yerel seçimlere gelince iş değişir. Çünkü belediye başkanı bulunacağı mevki nedeniyle halkla daha iç içe olmalıdır. Halkı iyi tanımalı ve ona göre hizmet etmelidir. Gümüşhane küçük bir yer ve bu nedenle bürokrasi ile halk yıllardır iç içe yaşıyor. Herkes dilediği gibi vali, belediye başkanı veya diğer tüm bürokrasi ile rahatça iletişime geçebiliyor. Gelecek başkanın bu süreci devam ettirmesi gerekiyor. Gelelim ismi geçen adaylara: Ercan Çimen şu anda başkan olmasının avantajlarını iyi kullanacaktır. Özellikle sosyo-kültürel politikaları kendisinin en büyük kozu. Sema Doğan Parkı, Fatih Parkı gibi yerlerin uygun bir şekilde halka açılması, Ayrıca kendisi başkanlığa geldikten sonra özellikle inşaat alanında kabul edelim ki Gümüşhane çağ atlamıştır. Yeni yapılan itfaiye binası, mezbahane ve harşit ıslah projesi de yine Ercan Çimen'in avantajları arasında ancak özellikle Esenyurtlulara ( kov) fazlasıyla taviz verdiği söyleniyor. Başkanın bu tür durumları acile şeffaflaştırması gerekiyor. Celalettin Köse ise il başkanı ve Gümüşhane’de benim gördüğüm en aktif il başkanlarından biri. Özellikle bürokrasiye fazlasıyla hakim. Yapılan yatırımların dışında adaylık sürecinde bürokrasinin ne kadar önemli olduğunu özellikle milletvekili seçimlerinde gördük. O nedenle Celalettin Köse bu durumu kullanacaktır. İsmail Akçay ise Gümüşhane’de sevilen bir ,iş adamı ve Gümüşhane Sanayi ve Ticaret Odası gibi önemli bir kurumun yıllardır başkanlığını yapıyor. Kendisi daha önce milletvekilliği seçimlerinde aday adayı olmuş ancak seçilememişti. Bu durum onun için dezavantaj oluşturabilir. Eyüp Demirel ise özellikle yerel kalkınma modeli ile bir dönem halk tarafından baya revaçta tutuldu. Kentsel dönüşüm projesini takdir ettiğimi söylemem gerek ancak bürokrasiye uzaklığı işini zorlaştırıyor. Vahit Olgun özellikle Turkuaz projesi ile Gümüşhane de fark yarattı ayrıca Güdef başkanı olması ve özellikle Üsküdar Belediyesi'nde yaptıklarıyla bürokrasiyi fazlasıyla tanıması avantajı ancak Gümüşhane halkı tarafından fazla tanınmaması ve özellikle son dönemde milletvekili Osman Akgül'ün kendisini yolsuzlukla suçlaması kendisini zor bir duruma sokmuş durumda. Nurettin Taş ise Gümüşhane’yi dışarıda temsil eden bürokratlarımızdan. Önemli görevlerde bulunmasına rağmen halkın neredeyse hiç tanımadığı biri.  İşi çok zor.

Aday adayı olması beklenen kişileri kısa da olsa tanıdık. Cumhurbaşkanlığı sisteminde Ak Parti'nin kaybettiği oy ortada. Bu nedenle Ak Parti, yerel seçimleri bir çıkış noktası olarak görüyor ve buna göre güçlü adaylar belirleyecektir. Bana göre ise aday Gümüşhane içinden olmalı, Gümüşhane’de oturan ve her zaman ulaşabileceğimiz biri olmalı. Orada burada ikamet edip de telefonla bana talimat vermemeli .

Sanırım tüm Gümüşhane de benim gibi düşünüyor.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39