banner333

banner309

05.04.2014, 22:15

Ey Allahım Yine Beni Eski Süleyman Yaptın

 Rivayet edilir ki;büyük dedemiz Süleyman Ağa,beyaz barut yapar, Torul Musalla vadisindeki düğünleri pek eğlenceli geçen Rum komşularına satarmış.Beyaz barut  da nedir diye merak ediyorsanız;kurusıkı ses çıkaran mermilerin atası…(Köyümüzde hala dedemizin barutu dövmede kullandığı havanı saklıyoruz.)

      Yıllar 1880 den önceleri olsa gerek. Osmanlıda ilk kağıt para Sultan Abdulmecit tarafından 1840 larda tedavüle çıktığına göre hikayede ki gerçeklik payı gayet açık. Büyük dedem beyaz barut ticaretinden o kadar çok para kazanmış ki..çuvallarla para biriktirmiş, lakin gelin görün ki o devirde para pul işleri bu gün ki gibi insanların gündemini belirlemede çok da öncelikli bir mesele değilmiş.. Dedem sadece çok para kazandığı için kendini civarın en zengini olarak algılıyor pek seviniyormuş. Haricinde para harcayacak satın alınacak pek bir şey olmadığı için de bekletiyormuş. Nihayetinde dağ başında çobanlıkla geçiniyormuş.

       1882 yılında Osmanlı devleti hazinesi iflas ederek  Düyun-u Umumuye olarak tabir edilen borçlarını yeniden yapılandırma sürecine sokunca, eski kağıt paralarında tedavülden kaldırılmasına karar verilmiş. Hikayemizde o zaman başlamış. Dedem bu kararlardan bir müddet sonra  alışveriş yapmak üzere Eski Gümüşhane de alışverişe gidip , zengin bir insan olarak istediği malları ayırtmış,sıra ödemeye geldiğinde, esnaf; senin paraların artık geçmiyor. Çünkü paraların kalba vurdu demiş.(kalba vurmak;kullanımdan kalkmak demek).O zaman Rahmetli gülerek ellerini açmış.Ey Allahım yine beni eski Süleyman yaptın demiş.

        Sizlere ekonomi dersi vermeye niyetim yok. Ama son yüzeli yıllık tarihimizi, özellikle borçlanarak darboğazlara girdiğimiz dönemleri  çok iyi analiz etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Toplumumuzda öylesine bir algı oluşturuldu ki;tüketim kültürüne uymayanlar kendilerini dışlanmış olarak hissetmek durumunda kalıyorlar.görebildiğim kadarıyla da bu fasid daire her kesimi mahkum etmiş durumda.borçlandıkça borçlanıyor bir değişim aracı olarak piyasada bolca dolaşan nakiti kendimize teminat görüyoruz ama en ufak bir küresel dalgalanmada gazel gibi rüzgarın önünde uçup gidiyoruz.

        İşin hülasası;Bu kına bayram kınasına benzemiyor….
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 03:49
Güneş 05:23
Öğle 12:25
İkindi 16:12
Akşam 19:17
Yatsı 20:45