banner333

banner309

27.07.2016, 10:24

EKONOMİK HUKUK




15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimi ve bu gibi olaylar tüm sistemlere sarsıcı etki ettiği açıktır. Bu gibi olaylar yalnız milli sermaye bazında kalmaktan ziyade, küresel sermaye kapsamında etkilerini göstermektedir, gösterecektir. Küresel sermayenin serbest dolaşımı kimi piyasaları köşeye sıkıştırırken, kimi piyasa kaldıraçlarına da olumlu etki etmektedir.


Yatırım girişiminin en önemli faktörü güven olmakla birlikte, bu güveni, güven ve sigorta altına almak ise olması gereken hukuk ve hukuk sisteminden geçmektedir. Tüm sistemlerin, sektörlerin, kamu veya özel ile beraber kurulu yapının koruyucu hukuk düzeni altında işletilmesi gereğidir.


Yaşanan olay, eylem ve darbe girişimleri sonucu, ekonomi ve maliye sistemi üzerindeki etkileri, fiyatların genel düzeyindeki artışlar, döviz kurları, altın gibi madeni değerlerdeki değişimler, borsa, faiz oranları halkın doğrudan sarsıntısını hissettiği etkenlerdir. Bu gibi doğrudan veya dolaylı etki eden sistemlerin tüm olumsuzluklara karşı ihtiyari tedbirlerin alınması ve kriz masalarının doğru bir şekilde yönetilmesi birincil görevdir. Fakat bu ihtiyari tedbirlerin ve görevlerin hukuk penceresinden temellere oturtulması, sistemi daha güçlü, güvenilir ve sistematik hale getirmektedir.

Başta Merkez Bankası olmak ile beraber diğer piyasa düzenleyici kurum ve kuruluşların çalışma prensipleri ve duruşu ülke ekonomilerinin güven ve gücüne olumlu etki etmektedir. Yaşanan bu girişim sonucu ekonomi düzeninde büyük sarsıcı etkilerin olmayışı yakından takip edildiği kesindir. Fakat ekonominin kısa bir sürece sığdırılamadığı bilinmektedir. Doğru bir şekilde sürdürülemediği taktirde kırılması olağandır.


Geleceğe dönük daha güvenilir ortam tahsis edebilmek ve bu güveni hissettirmenin başlıca yolu ekonomik derecede hukukun varlığından geçmektedir.  Ekonomik düzeydeki hukukun varlığı, yaptırım gücü ve caydırıcılığı yatırımcının, yatırım yapma içgüdüsüne olumlu etki bırakmaktadır.


Ekonomik hukukun varlığı kadar işletilmesi de ayrıca bu güvenin tesis edilmesinin diğer bir yapı taşıdır.


Ayrıca piyasa verilerine bu ay bakmak gerekirse; Güven endeksi adı ile her ay araştırılan Sektör (üretici) Güven Endeksi ve Tüketici Güven Endeksi Temmuz verilerinde; Sektör Güven Endeksi olumlu beklentiler içerirken Tüketici Güven Endeksi önceki aylara göre düşüş göstermektedir. 15 Temmuz girişiminin etkileri Ağustos verilerinde daha iyi analiz edilebilecektir.


Piyasanın, ekonominin, maliyenin temel dayanağı olan hukuk devlet yapısını işletmek bu sisteme karşı tüm yıpratmalardan korumak geleceğin her anlamda kazanılması olacaktır. 








Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:20
Öğle 12:35
İkindi 15:58
Akşam 18:40
Yatsı 19:59