banner333

banner309

Sivil Dayanışma Platformundan Basın Açıklaması

Gümüşhane Sivil Dayanışma Platformu, gündeme ilişkin basın açıklaması yaptı.

Eğitim 28.11.2013, 14:48 29.11.2013, 08:30
Sivil Dayanışma Platformundan Basın Açıklaması
banner400

 Açıklama aşağıdaki şekilde ;

GÜMÜŞHANE SİVİL DAYANIŞMA PLATFORMU 
DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI


Son dönemde gündeme gelen dershanelerin kapatılması yönündeki açıklamalar ve oluşan durum üzerine Gümüşhane Sivil Dayanışma Platformu olarak kaygılarımızı iletmek üzere sizleri davet etmiş bulunuyoruz.

Ülkemizde, eğitim sisteminde gerçekleştirilmeye çalışılan değişimlerin öğrencilere cevap veremez hale gelmesinden kaygı duymaktayız. Sistemdeki sıkıntılar nedeniyle öğrenci ve ailelerin kaygılarının yanında sosyal denge açısından ciddi sıkıntıların olabileceğini düşünüyoruz.
 
Değerli Basın Mensupları
 
Dershaneler toplumsal bir ihtiyaçtan doğmuştur. Kimse ihtiyaç hissetmediği, faydasına inanmadığı bir yere ücret ödemek istemez. Bilgiyi okullarda öğretmeyi başardığımız zaman, daha doğrusu halk dershanelere ihtiyaç hissetmediği vakit, dershaneler kendiliğinden zaten kapanacaktır.

Eğitim sistemindeki dershanelere olan ihtiyaç giderilmeden dershanelerin kapatılması yanlış olur. Bu teşebbüs hürriyetine aykırıdır. Çocuğunu dershaneye gönderme konusunda isteyen herkes iradesinde hürdür. Kapatmak çare değildir. Kanunla kapatırsanız ya bu iş merdiven altına iner ya da insanlar evlerine özel öğretmen getirmek zorunda kalır. Kaldı ki, dershane öğretmenlerinin sınavsız kadroya alınması da yanlış olur. Dershanelerin kapatılabilmesi için, eğitim sisteminin, böyle bir ihtiyaç kalmayacak şekilde iyileştirilmesi gerekmektedir.
 
Bazı bölgelerde özel okula gidemeyen, özel ders alamayan, orta ve dar gelir grubunun elindeki tek alternatifi dershanelerdir. Anadolu’nun ücra köşelerinden dershaneye ve okuma salonlarına giden çocuklar, en iyi okulların burslu bölümlerini kazanmışlardır. Eğitimde fırsat eşitliği varsa eğer, bu hak çocuklarımızın ellerinden alınmamalıdır. Dershaneleri kapatmakla eğitim sistemi kendiliğinden düzelmeyecek, sistemdeki boşluk daha da açılacaktır. Özel ders ihtiyacı ortadan kalkmayacak ve kapatmak kontrolsüz oluşumlara yol açacaktır.
 
 
Yapılan tüm sınavlar müfredattan soruluyor. Ancak öğrenci son sınıfa geldiğinde lise bir deki konuyu unutuyor. Bu konuları hatırlamak ve tekrar etmek için dershane bir ihtiyaçtır. Özellikle kız çocuklarının okutulmak istenmediği bir dönemde dershaneler kız çocuklarını okumaya teşvik etmiştir. Özel Okula dönüşüm kulağa hoş gelmektedir. Şu an Gümüşhane’de iki dershane var iki kolej olduğunu düşündüğümüzde bu okulların kontenjanlarının boş kalacağı aşikârdır. Zira destek verilse bile 2000-2500 TL olan dershane ücretini ödeyemeyen dar gelirli aileler 15.000 TL yi bulan özel okul ücretini nasıl ödeyecektir.

Kapatılması durumunda bu sistem de legal ya da illegal devam edecektir. Yer altına inecek kayıt dışı olarak sürecektir. Ekonomik durumu iyi olan aileler özel öğretmen tutma yoluna giderek bu süreçte fazla zarar görmeyecektir. Ancak ekonomik durumu iyi olmayan aileler bu hizmeti alamayacak ve eğitimde büyük bir fırsat eşitsizliği oluşacaktır.
 


Değerli Basın Mensupları
Bugün Gümüşhane’den, Karadeniz’in bir köyünden doktor çıkıyorsa, dershaneciliğin katkısı ile olmuştur. Ancak dershaneleri kapatarak siz sadece zenginin çocuklarına gelecek vaat etmiş olursunuz. Doğuda ve batıdaki eğitim standartları eşitlenmedikçe dershanelere olan ihtiyaç devam edecektir. Dershaneler dar gelirli Anadolu insanın elinden tutup batıdaki özel kolejlerle aynı sınavda yarışmasına katkı sunan kurumlardır.

75 milyon insanı ilgilendiren düzenlemenin konunun muhataplarıyla ve uzmanlarıyla istişarelerde bulunarak düzenlenmesi gerekir. Dershanelerin kapatılmasını kesinlikle istemiyoruz. İlla bir yerler kapatılacaksa dershaneler değil, öğrencilerin okumasına engel olan ya da kötü alışkanlıklar edinmesine neden olan yerler kapatılsın.Bölgemizin en büyük eksiklerinden olan yetişmiş ve kalifiye insan problemleri de dershaneler sayesinde azalmıştır.

Ayrıca dershanelerle birlikte gündeme gelen Okuma salonları ise sadece eğitim vermenin yanında toplumsal barışa da çok önemli katkılar sağlamaktadır. Toplumun katmanları arasındaki eğitim farkını azaltıp birlik ve beraberliği güçlendirmektedir. 
Gerekli görülen bu kararın doğuracağı sonucun faydadan çok zarara yol açacağı ortadadır. Kamuoyu anketlerinde yüzde 95 olumlu işler yaptığı belirtilen bu kurumların kapatılmasını doğru bulmuyoruz.  Dershanelerin kapatma konusundaki ısrarı, ümit ediyoruz ki karar mercii olan kurum ve kuruluşlar dikkate alıp tekrar gözden geçireceklerdir.
Platform Adına
GİAD Başkanı Abdullah YAVUZ
 
 
 
 
 
1-Gümüşhane işadamları Derneği 
Abdullah YAVUZ
2-Gümüşhane Yakamoz Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma
Ve Dayanışma Derneği
Kumru TAŞ
3-Gümüşhane Eğitimciler Derneği
 
Bilal BAKİ
4- Gümüşhane Sağlık Çalışanları ve Sağlık Hizmetleri Derneği
 
 Dr.Fikret YILDIZ
5- Gümüşhane Kültür Gönüllüleri Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği
Ahmet MURATHAN
6-Gümüşhane Teknik Elemanlar Derneği
 
Hamit MAZLUM
7-Gümüşhane Genç Ümitler Derneği
 
Özgür ŞAHİNLER
8-Gümüşhane Üniversitesi Mezunlar Derneği
 
Murat CİNGÖZ
9- Kelkit Sanayici ve İşadamları Derneği
 
Eyüp MUTLU
10- Kelkit Güllü Hatun Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
 
Feride BAHADIR
11-Şiran Sanayici ve İşadamları Derneği
 
 Mustafa YENİÇERİ
12-Şiran Tomara Eğitim Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği
 
Birgül KARA
 
13-Torul Harşit Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
 
Haydar AYDEMİR
 
14- Kürtün Özkürtün Eğtim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Mümin YILMAZ
 
15-Köseyi Sevenler İlim Kültür Sosyal Yard. ve Dayanışma Derneği
 
Eyyüp MERAL
 
16- Bayburt-Gümüşhane Denge Hukuk Derneği
 Av.Melek TAŞTAN
 

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11
GazetelerTümü