banner333

banner309

Santa, özel ödülü Rektör Günaydın’a teslim etti

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın da katılımıyla Kocaeli Körfez Yarış Pistinde gerçekleştirilen ve yaklaşık bin 500 öğrencinin 63 takımla katıldığı TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışlarında Elektromobil Kategorisinde Kurul Özel Ödülü alan Gümüşhane Üniversitesi Santa Takımı ödülü Rektör Prof. Dr. İhsan Günaydın’a teslim etti.

Eğitim 01.09.2015, 08:54 01.09.2015, 08:57
Santa, özel ödülü Rektör Günaydın’a teslim etti
banner400
TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları’na 3 araçla katılan Gümüşhane Üniversitesine Elektromobil kategorisinde Teknik Kontrollerde ve yarış organizasyonunda gösterdikleri centilmen davranışları nedeniyle Kurul Özel Ödülü verildi. Geçen sene tek araç olan Hidromobil aracıyla katılan takım, bu yıl ürettikleri Tomara ve Hidrovos isimli iki yeni aracıyla birlikte toplam 3 araçla yarışmaya katıldı.
Bu yıl onuncusu düzenlenen yarışa, 3 yıldır katılım gösteren Gümüşhane Üniversitesi Santa Takımı, elektromobil aracını yaklaşık 30 bin TL’ye üretti. 3 Kwat gücünde olan araç, 2 otomatik vites diferansiyel sistemine ve elektrik bataryalı motora sahip ve saatte 100 km hıza çıkabiliyor. Hidrojenle çalışan hidromobil aracı ise 45 bin TL civarında bir maliyetle bütün emniyet ve elektronik donanımları yerli olarak Gümüşhane Üniversitesi Mekatronik Bölümü öğrencileri tarafından geliştirildi. Az ekip ve kısıtlı bir sürede üretilen araçlardan Hidrojenle çalışan araç yarışmaya 7 dakika geç başlamasına rağmen 6. sırada bitirerek büyük bir başarı sağladı. Tomara isimli elektromobil aracı ise yarışta teknik bir sorunla karşılaşmasından dolayı yarışmadan geri çekildi.
Yürütülen çalışmalar ve alınan sonuçlardan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, “Yarışmanın sonucu ne olursa olsun gerçekleştirilen çalışmanın önemli bir başarı olduğunu biliyor ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Rektör Günaydın, “Gümüşhane Üniversitesi olarak 3 yıldır katıldığımız TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışlarına bu yıl yeni olan Tomara ve Hidorovos isimli iki aracımızı da dâhil ederek 3 araçla katıldık. Araçlarımızın motor ve batarya üniteleri hariç diğer bütün aksamları üniversitemizin kaynaklarıyla Meslek Yüksekokulumuz Mekatronik Bölümü öğrenci ve öğretim üyesi hocalarımız tarafından yapıldı. Geçen yıl pek fazla bir tecrübemiz olmamasına rağmen tek araçla katıldığımız yarışmada 7’ci olduk. Bu sene çok çalıştık, tecrübe edindik ve bir tanesi elektrik motorlu ve ikisi hidrojen olmak üzere üç araçla yarışmaya katıldık. Yeniliğin, teknolojinin ve bilimin takipçisi olmayı ilke edinen Gümüşhane Üniversitesinin böylesi projelere duyarsız kalması düşünülemez. Bu nedenle gelecek yıl için daha büyük bir takımla yarışmalara daha profesyonel bir şekilde katılmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48