banner333

banner309

Öğrenciler İnsan Hakları haftasını kutladı

Gümüşhane’de 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası nedeniyle Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesinde kutlama programı düzenlendi.

Eğitim 11.12.2017, 16:24
Öğrenciler İnsan Hakları haftasını kutladı
banner400

Gümüşhane’de 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası nedeniyle Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesinde kutlama programı düzenlendi.

Rehberlik ve Araştırma Merkezi salonunda düzenlenen programa Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Mesut Olgun, İbrahim Taş, Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Köksal Duman, okul kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinden Emin Işık “İnsan Hakları Nedir?” temalı konuşmasını yaptı.

Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi Edebiyat öğretmeni Abdulkadir Koç, insan hakları kavramının kökeni üzerine durduğu konuşmasında Batı’da insan haklarının kiliseye karşı insanı özgür kılma çabasına dayandığını ve bireyciliği ön plana aldığını vurguladı. 

Müslüman toplumlarda ise “kul hakkı” kavramının bilindiğini belirten Koç, “İnsan hakları kavramında kişinin kendi benini öne çıkarma gayreti varken kul hakkı kavramında ise ötekinin (başkasının) hakkını ihlal etmeme titizliği ön plandadır. İnsan hakları söyleminin özü ‘benim mülkiyet hakkım, benim konuşma hakkım, benim din ve vicdan özgürlüğüm, benim seçme hakkım’ tarzında dışarıya karşı bir açılımı içerirken kul hakkında ise ‘aman başkasının hakkını yemeyeyim, aman başkasının mülkiyetine bir haksızlık yapmayayım, aman başkasının dinine, vicdanına ilişkin bir hakkı ihlal etmeyeyim’ dikkati söz konusudur” dedi.

10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası nedeniyle hazırlanan programda emeği geçenlere teşekkür eden İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan ise “İnsan Hakları Günü, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin kabul edildiği gün olan 10 Aralık 1948’den bu yana her 10 Aralık’ta kutlanan gündür. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın üslubunca hareket edilmiştir. Bu noktada insan haklarının teorik olarak ortaya konulması, bilinmesi bir güzellikse bunu gerçekleştirecek güç ve kudretinde sahip olunması kesinlikle zaruridir. İnsan haklarının en güzel örneğini kendi aramızda kendi toplumumuzda bir kere oluşturmak durumdayız. Çünkü en büyük yatırım İnsan Hakları anlamında adaletli bir yapının ortaya konuşmasıdır. Emeği geçen arkadaşlara teşekkür eder programın hayırlı olmasına diler saygılar sunarım” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından “Ev” adlı kısa film gösterisi izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. 

Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi öğrenciler tarafından hazırlanan program daha sonra sunum, şiir ve türkülerle devam etti. Türk milletinin mazlumlar için dünyanın dört bir tarafında gösterdiği gayretlerin vurgulanmasıyla program sona erdi.

Kaynak: www.gumushane.gen.tr
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09