banner333

banner309

BOSGEM Enerji Reçetesi İçin Toryum Dedi

BOSGEM, Boğaizi Stratejik Araştırma ve Geliştirme Merkezi planlı çalıştaylarına devam ediyor. Bosgem’in son paneli, Türkiye’nin Enerji Politikaları adıyla Yıldız Teknik Üniveritesi’nde oldu. Prof.Dr.Çetin Ertek hocanın konuşmacı olarak katıldığı panelde Türkiyenin 400 yıllık enerji ihtiyacına Toryum reçetesi çıktı.

Dernek 24.11.2014, 19:56 24.11.2014, 19:59
BOSGEM Enerji Reçetesi İçin Toryum Dedi
banner400

BOSGEM, Boğaizi Stratejik Araştırma ve Geliştirme Merkezi planlı çalıştaylarına devam ediyor. Bosgem’in son paneli, Türkiye’nin Enerji Politikaları  adıyla Yıldız Teknik Üniveritesi’nde  oldu. Prof.Dr.Çetin Ertek hocanın konuşmacı olarak katıldığı panelde Türkiyenin 400 yıllık enerji ihtiyacına Toryum reçetesi çıktı. Bosgem Enerji Konseyinin planladığı panelde Prof.Ertek’in sunuşundan özet içerik;

Dünyada ikinci büyük rezerve sahip olan Türkiye, Toryum konusunda maalesef istenilen girişimi yapamamıştır. MTA nın raporlarında Eskişehir, Çorum, Çankırı bölgesi en çok rezervin olduğu bölge olup, ülkemizin 400 yıllık enerji ihtiyacının karşılayabilecek bir rezerve sahiptir. Ancak, bu politika ve  teknoloji ile sonuç alabilmemiz mümkün olmamakla beraber, devlet destekli politikalara ve üniversitelere büyük iş düşüyor dedi. Bugün nükleer enerji konusunda fizik bilimi raporlarına göre,  dünyanın enerji alanında en verimli ve en zararsız neredeyse sıfır atık seviyesindeki “toryum”un işlenerek enerji elde edilmesi için yoğun çabalara ihtiyaç vardır. Bu konudaki duyarsızlığı ortadan kaldırmak için teknik tabanlı STK lara ve bilim çevresine büyük iş düşüyor dedi.
Yapılması gereken ilk iş, bu konuda sonuç alacak  fizik bilimcilerini çalıştırmaktan geçiyor. Teknik Üniversitelerimiz, MTA ve Tübitak’la işin mühendislik teknik alt yapıları rahatlıkla aşılabilir. Türkiye’de şu anda sadece Hacettepe Üniversitesinde Nükleer enerji Mühendisliği bulunmakta olup, bu branşın diğer teknik üniversitelerde de labaratuvarlarıyla geliştirmeye ihtiyaç vardır. Uzay ve havacılık teknolojilerini çalışabilmek için nükleer enerji ve bu teknolojinin alt yapısının kurulması gerekiyor, aksi halde Türkiyenin uzay ve  yüksek havacılık teknolojileri hayalden öteye gitmez, bu durumda Türkiye bu teknolojinin sadece satın alanı olur. Nükleerden korkmak değil, ileri teknolojik donanımlı tesisleriyle nükleere geçmek gerekiyor diyen Prof.Ertek, bugün dünyanın ileri ülkelerinde nükleer enerji yoğun olarak kullanılmaktadır. Mesala Fransa enerji ihtiyacının %78 ni nükleerden sağlamaktadır. Başta Amerika olmak üzere dünyada 435 nükleer enerji santralinin bulunmaktadır. Şu ana kadar dünyada iki kez büyük ölçekli nükleer tesis kazası olmuş, bunların biri eski nesil santrallerin sebep olması diğeri ise tamamen doğa faciası olan tsunamidir.  Nükleer elementler içinde Toryumun çok özel olduğunu belirten Ertek hoca, BM 1976 da beni davet etti. Bu konuda dünya bilimine kazandırdığımız çalışmalar oldu. Ancak Türkiye bu konuda çok ağır ve ilgisiz duruyor. Bunu dünyada bilen sayılı bilim adamlarından biri olarak ifade ediyorumki,bu durum beni şahsen çok üzüyor.
Avrupa’da bazı ülkelerin nükleer enerjiyi bırakacakları sorusuna ise, başta Finlandiya Norveç gibi ülkeler geliyor, ancak bu ülkeler düşük nüfuslu,  GSMH neredeyse 25 bin doların üzerinde, bu ülkeler teknoloji üretiyorlar, endüstriyel üretimlerini Çin’e kaydırmışlar, enerji ihtiyaçları bizim seviyemizde değil. Dolayısı ile, bu konuyu böyle değerlendirmemek lazım. Amerika iptal etsin ya, Fransa iptal etsin, İngiltere iptal etsin görelim, dedi.
Açık ve net ifade ediyorum ki, devlet politikaları bu konuya sahip çıkmaz ise birgün Toryumu işleyecek başka bir ülkenin teknolojisi Türkiyeye yerleşir de tek çıkarma ve işleme lisansı alırsa şaşırmayın. Bu sebeple bu konuyu yaymanız, herkese anlatmanız, tutarlı bir bakış açısı oluşturmanız gerekiyor dedi.

Bu teknolojinin önü açıldığında, yeni nesil mobil telefonların teknolojilerde pil  batarya konusu da çözülebilir. Otomobillerde kullanıma geçildiğinde dünyada ise bambaşka bir teknolojik çığır açılacağını da ifade etmek isterim dedi. Denizaltılar,uçak yakıtları, uzay mekiklerinin  yakıtları, muhtelif amaçlı uydular, deniz taşımacılığı v.s birçok teknoloji alanı enerjiye bağlı konudur. Türkiye bu konuya kapsamlı bir başlık açarsa yakın gelecekte dünyadaki dengeleri değiştirecek güce sahip olacaktır. Zira enerji ve teknoloji kimde ise, güç ordadır. Şunu da ifade etmek gerekiyor, termik santraller dünyada oksijen düşmanı santrallerdir, diğer enerji alanlarının da doğaya ve çevreye sayılabilecek tahribatları vardır, ancak Toryum bu konuda en temiz enerji kaynaklarından biridir, dedi.

Program sonunda, BOSGEM Enerji Komisyonu Başkanı Edip Mahir Sezen Prof.Çetin Ertek hocaya BOSGEM ENERJİ KONSEYİ DANIŞMA KURULU beratı takdim etti. Sezen, BOSHEM olarak enerji konusu en öncelikli konularımız arasındadır. Bundan sonra 2 ayda bir farklı enerji alanlarını gündeme alarak 2015 Kasım ayında Ulusal Enerji Kongresi  planlamış bulunuyoruz dedi. Bosgem Başkanı Yüksel Yalçın ise, Prof.Dr.Çetin Ertek hocaya Bosgem’e verdikleri destekten dolayı pilaket takdim ettiler.

           

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 03:49
Güneş 05:23
Öğle 12:25
İkindi 16:12
Akşam 19:17
Yatsı 20:45