banner333

banner309

24.10.2017, 10:28

Cumhuriyet Bayramınız kutlu Olsun..

              Önümüzdeki Pazar (29.Ekim.2017)  günü Cumhuriyetin 94. Yılını idrak  etmiş olacağız.. Kutlu olsun….

              Milli birlik ve beraberliğimizin, toplumsal dayanışmamızın üst düzeye çıktığı bu günü  bayram olarak kutlamak Yüce Milletimizin hakkıdır ve  kutlanması gerekir diye düşünmektayım. ..

              94 yıl önce bugünlerde  Ülkemiz yönetiminde oluşan kaostan kurtulmamızı sağlıyan ve bizleri Cumhuriyet gibi insan onuruna yakışan bir yönetim şekline kavuşturan   başta  Büyük askaer ve devlaet adamı , Mustafa Kemal olmak üzere, aralarında  babam  gazi Ahmet Sadık ‘ında bulunduğu tüm  silah arkadaşlarına  şükran borcumuzun olduğunu ve onları rahmetle anmak gerektiğini her zaman içimizde hissetmeliyiz. Ve  bu günlere güle oyanaya gelinmediğini herkese ve özellikle genç nesle  aktarmayı da  bir yurttaşlık görevi olarak  bilmeliyiz.,.

              Bu Cumhuriyeti anlatma işini  tavan ve taban  arasında yayabildik mi? Halkımıza  tam anlamıyla anlatabildikmi? Sorusunu hem kendime hemde sizlere sorarak devam etmak istıyorum. Ne yazık ki.. tam anlatamadık. Eğer anlatmış olsaydık şayet, bugn için sayıları ne olursa olsun Cumhuriyet karşıtı zibidiler türeyemezdi. Ben aydınım deyip 2. cumhuriyet tartişmasını yapma hevesi  içinde olan gravatlı yobazlar türeyemezdi. ..

              Efendim söyleniyor.. Cuhuriyet tepeden ilan edildi. Halka pek anlatılmadı. Halkın bildiği: Al-i Osman Levhası indirildi, yerine  Cumhuriyet hükümeti  levhası asıldı.  Bunda  anlaşılmazlık değil açmazlar var. “Cuhuriyet hükümeti “ kavramının içi  doldurulmasına dolduruldu ama  anlamayan kafalara  iyice anlatılması için yapılan seferberlikte ihmaller oldu..

              Vatandaş kendi bağımsızlığına sahip çıkma noktasında ideolojık legal ve illegal  kuruluşların baskısına maruz kaldı. Okullarımız, sağve sol grupların karargahı haline gelmişti.. Cumhuriyet  kavramı rafa kaldırıldı nerdeise unutulur gibi oldu. Çünkü herkes kendi siyasi ideolojisinin ön plana çıkmasının uğraşını veriyordu.15 temmuz vatan hainlerinin kalkışımıda buna dahildir. Neyseki düşlenenler olmadı.. Cumhuriyetin payıdar kalması engellenemedi daha doğrusu güçleri yetmedi, yetmiyecek . Çok şükür  Cumhuriyetimiz yerinde ve ilelebette yerinde kalacak..

              Cumhuriyeti yeterince anlatma konusunu  bir anaektodla  paylaşarak dilerseniz bitirelim:.

              Yer: Gümüşhane Lisesi.  Günlerden cumartesi. Takvimler 28.10.1968 i gösteriyor. Yani Cumhuriyet Bayramı arefesi. Ertesi gün Pazar ve Bayram. Katılımın çok olması için öğrencileri köylerine gitmemeleri için motive etmemiz ve güdülememiz gerekiyor. Sorumluluğumda olan bu işi ,”bir öğrenciye yaptırırsam daha karlı çıkarım “diyerek, Ortaokul Birinci sınıflardan. Merkez , Çalık köyünden :Mustafa Çalık ile M. Dörtkonak Köyünden hocam Abdullah Turhan ‘ın oğlu Bahadır Turhan i çağırdım. Durumdan haberi olmıyan bu 13 yaşındaki çocuklar Cumhuriyet’ i Benden daha iyi anlatmış olmalılarki ertesi günkü bayram kutlamalarına  yoğun bir katılım olmuştu

              Değerli okurlar.. Mustafa Çalık ‘ın konuşmasının dibacesi bugünkü gibi hatırımda. Şöyle başlamıştı” Deyil mi arkadaşlar ve ağabeyler... Üç türlü yönetim şekli  vardır. Mutlakiyet, meşrutiyet ve Cuhuriyet. En iyi yönetim, halkın kendi kendisini yöneten  yani  bizim yönetimimiz, “CUMHURİYET” yönetimidir. Köylerimize gitmeyerek yarınki bayram kutlamalarına öğretmenlerimizle birlikte katılalım.  Söz mü”? Demişti..” Söz”…

              Mustafa Siyasal okudu. Doktora yaptı. “TÜRKİYE GÜNLÜĞÜ” diye kapsamlı bir dergi çıkarıyor. TV . lerde , Osmanlı , Yakın Türk Tarihi ve siyası konularda  açık oturumlara katılıyor .ekranları gümbür, gümbür gümbürtetiyor…

              Bahadır, öğretmen çocuğu olduğu için öğretmen oldu. Bir ara Almanyada Türk okullarında çalıştı. Şimdi Ankara Çubuk ilçesinde ikamet ediyor. .Emeklidir.

              Diğeceğim o dur ki. Yukarıda sunduğum hatıratımdan anlıyacağınız üzre, Bizim kuşak ve bizden öncekiler Cumhuriyeti genç nesillere anlatmada ve kavratmada  üstün bir çaba sarfetmişlerdir.. Cumhuriyete olan bağlılıklarını da yeri geldikçe her vesile göstermişlerdir. Darısı sizlerin başına..

              Bu duygularla  Yüce milletimizin Cuhuriyet bayramını yürekten kutluyor, kutlamalarda emeği geçenleride saygyla selamlıyorum.. 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46