banner333

banner309

16.05.2014, 21:45

ÇOCUKLAR ve GÜNEŞ; AZI YARAR, ÇOĞU ZARAR...

Güneşin yararlı etkileri olduğu kadar; fazla maruziyete bağlı ciddi zararları da bulunmaktadır.  Uzun süre güneş ışığı maruziyeti ciltte yanık, leke, kanser gelişimi ve derinin
bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi olumsuz sorunlara yol açabilir. Yaşam boyu maruz kalınan total ultraviyole miktarı  cilt kanserinin en önemli nedenlerinden biridir. Bir insan yaşamı boyunca aldığı ultraviyole ışınlarının yarısından fazlasını ise çocukluk çağında alır. Bu nedenle anne ve babaların çocuklarını güneşten koruma konusunda bilinçli olmaları çok önemlidir.
    Bu yazımda sizlerle yaz yaklaşırken çocuklarınızı güneşin zararlı etkilerinden korumanın pratik yollarını maddeler halinde basitçe paylaşmak istiyorum
 1- Güneşten faydalanma mutlaka belirli kurallar çerçevesinde olmalıdır. Bu nedenle çocuklarda güneşlenme süresi 15 dakikayı geçmemelidir.
 2- Altı aydan küçük bebeklerde direkt güneş ışınlarından sakınmak çok önemlidir. Bu yaştaki çocukların cildi daha ince ve hassas olduğu için güneşten zarar görme ihtimali daha fazladır. Eğer çocuğunuzu güneşe çıkaracaksanız bu süreyi beş dakika ile başlatıp, en fazla on beş dakikaya kadar aşamalı olarak arttırmalısınız. Güneşe çıkarmadan önce eller, kollar, yüz ve ayak sırtı gibi açıkta kalan bölgelere mutlaka cilt doktorunuz tarafınca tavsiye edilen mineral güneş koruyucu krem kullanmalısınız.
 3- Güneş ışınlarının bulunduğunuz yerde en dik dolayısıyla en etkili geldiği saatlerde güneşe çıkmamak en doğrusudur. Bu nedenle genellikle sabah 10.00 ile akşam 16.00 arası
güneşe çıkmamak ve  kapalı mekanlarda zaman geçirmek önemli bir koruyucu önlemdir.
 4- Çocuğunuza güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce güneş kremi sürmelisiniz. Güneş kremini 80 dakikada bir tazelemek gerekir. Ayrıca suya girip çıktıktan sonra güneş kremi mutlaka tekrarlanmalıdır, ürün üzerindeki 'suya dayanıklı' ibaresi dikkate alınmamalıdır.
 5- Güneş koruyucu kreminizin üzerinde yazan SPF , koruma faktörü anlamına gelmektedir. Bu değerin 30 ile 50 arasında olmasına dikkat edin. Ayrıca kremin içeriğinde PABA(para amınobenzoıc acıd) bulunmamasına dikkat edin.
 6- Bazı güneş kremleri önemli düzeyde cilt alerjilerine neden olabilmektedir. Bu nedenle çocuklarda kimyasal maddelerin bulunmadığı, daha çok fiziksel koruyucuları içeren
 ürünlerin tercih edilmesi gereklidir. Özellikle geçen seneden kalan kremleriniz alerjiye neden olabilir, dolayısıyla onları atın.  
7- Alerji yapabilme ihtimaline karşı yeni aldığınız güneş kreminizi güneşe çıkmadan bir gün önce çocuğunuzun ön koluna bir iki santimetrelik alana sürün ve yara bandıyla kapatın.  Ertesi gün güneş altında yara bandını çıkarın.  Eğer 15 dakikada o bölgede kızarıklık, şişlik veya kaşıntı olmuyorsa, o kreme karşı alerjisi yok demektir
 8- Güneşin yaymış olduğu UVA ve UVB ışınları kansere neden olmaktadır. Bu yüzden ideal güneş koruyucu krem; her 2 ışına karşı da etkin ve yüksek koruma sağlayandır. Güneş kremi alırken bu özelliklere dikkat edim.
9- Çocukların cildi daha ince ve hassas olduğu için güneş sonrası nem kaybı ve kuruma daha fazla olur.  After sun kremler olarak geçen güneş sonrası krem ve losyonlar serinletici, kızarıklık giderici ve yatıştırıcı özelliğe sahiptir; bu nedenle bu ürünleri çocuğunuza rahatlıkla kullanabilirsiniz.
10- Havanın bulutlu olması güneşten korunacağınız anlamına gelmez; çünkü güneş ışınları bulutlardan süzülerek etkisini yine gösterir. Bulutlu havalar da dahil güneş koruyucu kremi ihmal etmeyin.
11- Çocukların terleme ile sıvı kayıpları daha fazla olur. Bu da güneş çarpması riskini arttıracağından bol miktarda su içirin.
12.- Çocuğunuza kenarlık içeren ve ön kısmı çıkıntılı şapka takın. Ultraviyole filtreli güneş gözlüğü kullandırın. Kıyafet seçiminde açık renkli giysileri tercih edin. Ve dışarıda oyun oynayacak ya da zaman geçirecekse  gölge alanları seçmesi konusunda bilgilendirin
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09