banner333

banner309

19.05.2016, 11:25

BAŞKANLIK SİSTEMİNİ ANLAMAK

   BAŞKANLIK SİSTEMİNİ  ANLAMAK   

Başkanlık sistemi ,Batı ve ABD tarafından zaman zaman Türkiye'deki mevcut iktidarlara dayatılmış, Demirel, Özal dönemlerinde de başkanlık sistemi zaman zaman gündeme getirilmişti.

Görülen odur ki mevcut iktidarımız başkanlık konusunda uluslararası güçler tarafından zorlanmaktadır. Milletimiz, başkanlık uygulaması karşısında bilgisiz ,içeriği belirsiz bilgilerle kafaya alınmaya çalışılıyor. Tüm ipler ard niyetli fakat iyilik meleği gözüken birilerinin eline geçerse ne olur? Zaten 14 yıldır bu ülke tek kişinin iradesi,idaresi ile yönetilmiyor mu? Başbakanın bir anda görevden şutlanması hangi demokratik kurullarca görüşülmüş ve işlem ona göre yapılmıştır? Tepe , Abbas yolcusun ,hadi Ahmet Efendi güle güle demiştir ,Ahmet Hoca 'da çantasını alıp gitmiştir. İşte Türkiyedeki demokrasi ,seçme seçilme ,özgürlükler vs vs anlayışı ...
*
M. Kemal 'in ''Gençliğe Hitabede''ifade ettiği gibi: ''Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.Eyy  Türk Gençlği  ,birinci  vazifen Türk İstiklal ve Cumhuriyetini  korumak  ve müdafaa  etmektir '' diyerek, yüce önder, işte tam da bu günü görürcesine ta o zamandan bizi uyarıyor . Atatürk'e minnet ve şükran duymamak elde değil.
*
Türk Milleti,hırslarına ,bencilliklerine ,zenginleştikçe daha çok isterim diyenleri ve hatta şahsi çıkarları için o güzelim dinimizi fitursuzca kullananları ,sonsuz yetkilerle donatılan tek kişinin irade ve idaresine bu ülkeyi teslim ederse bu milletin hali, bin bir çile ile kurulan ve bugün yok edilmeye çalışılan Cumhuriyetimizin hali nice olur! Türk Milleti'ne en yakışan,yaraşan sistem Cumhuriyettir .En basit örneği ile , millete hizmet etmeyen,edemeyen,halkı unutan ,isteklerimize cevap veremeyenler bu sistemde halkın çoğunluk oyları ile değiştirilebilir ,değişim sağlanabilir ,başka(Faşist,kominist,teokratik ve tek kişinin veya bir grubun ipleri eline aldığı ) sistemlerde bu önemli ve hayati özellik yoktur.                                                                                                                                                              

Varsayalım ki  şu an seçilecek başkan güvenilir. Peki  bundan sonra gelecek olan başkan  ihanet içinde olursa  ne olacak? 
*
Türk Milleti ciddi bir tavır göstererek kendi iktidarını ,yabancı güçler karşısında korumalı ve başkanlığa diğer adı ile partisel başkanlığa geçit vermemelidir.İçeriği bu iktidarca halka anlatılmayan ne olduğu belli olmayan tek kişinin hakimiyetini içeren bu sistem ,Cumhuriyete tercih edilmemelidir.Bizce Cumhuriyet; daha da geliştirilmeli, bu ülkede yaşayan tüm insanları adil bir biçimde kucaklayan çağdaş dünya ile uyumlu bir yapıya ulaştırılmalıdır.
*
Atatürk istese idi, başkanlık sistemini,Sosyalist veya Kominist sistemleri veya teokratik bir sistemi anında ilan edebilirdi ,ama etmedi. Asla bu yolu seçmedi ve özü parlamenter demokrasi olan CUMHURİYETİ benimsedi ve ilan etti.
*
Bu şartlarda net olmayan hal ile başkanlık sistemini istemek, başta Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş temellerine, kuruluş felsefesine aykırı düşmektedir.
Başkanlık sistemini getirmek için acele eden bu günkü iktidar ve başkan olmak için yanıp kavrulanlar ,başkanlık sistemi ile yatıp kalkanlar,bu uğurda şehitlerimizi dahi ikinci plana itenler , şu an ki güçlerini CHP veya MHP ye veya başka bir partiye kaptırsalar ,acaba yine BAŞKANLIK sistemini isterler mi? Burasını çok merak ediyorum !!!  Ve  niçin  Cumhuriyet  değil de  başka  bir sistem o'nu  daha da çok merak ediyorum !!!  

Saygılarımla...
C NAS

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11