banner333

banner309

08.11.2017, 11:54

ASAYIŞ BERKEMAL MI?

BU MEALDE BİR YAZIYI DOKSANLI YILLARDA YAZDIĞIMI HATIRLIYORUM. NEDENİ İSE: ALEMDAR KÖYÜ YOLUNDA   BABAYİĞİT BİR DELİKANLIMIZIN KÖR BİR CİNAYETE KURBAN GİTMESİ, KOLLUK KUVVETLRİNE KARŞI İŞLENEN ADİ SUÇLAR,DİRENMELER VE SPOR MÜSABAKALARINDA  OLAN TATSIZ OLAYLAR ŞEKLİNDE  ÖZETLEYEBİLİRİM.

 Spor müsabakalarındaki olagelen tatsızlıkları bir kenara bırakacak olursak diğer lerinin çoğunlukla alkol alınması sonucu ortaya çıktıklarını  özellikle belirt meliyim..

 Geçtiğimiz berşambe günü (02.11.2017 günü şehit baş polısimizinde hayata veda etmesi söylenenlere bakılırsa  alkollü bir sürücünün hatasından kaynaklandığı henüz hafızalarımı8zdan silinmiş değil...  Cerayim raporlarına düşen bilgilerden anlıyoruzki ,baba öğlunun katili olmuş, başka bir olay, söğlendiğine göre,birkaç kişiden oluşan şehir magandaları bir büfeciden zorla içki vede  para sızdırmaya  çalışmış, ardından büfe sahibi tarafından  beldaen aşağı kurşunlanmış. .  Yine öğreniyoruz ki  oltan bey mahallesi  müze evler sitesinde bir bloğun son katlarının camları  birileri tarafından kırılmış..

         Olayları sıralıyarak kimsenin canını sıkmak istemiyorum ama   . Gümüşhane

 huzur kenti şişirilmesini gerile gerile söyliyenlerin canımı sıktığını bilmelerini istiyorum.. Nasıl bir huzur kenti ki OHAL uygulamasına rağmen halkın huzurunu bozan yaşama gücünü riske eden olaylar olabiliyor. Olayların üstesinden gelinmesi  çokta zor olmadığını bilenlerdenim ama yeterki ast ların üstlerine verdiği raporlarda  Asayış berkamal  dır mantığı ile hareket edilmesin…

         . Geçmişte kalan bir uygulamadan söz ederek alacağımız  bir dersi dilerseniz paylaşalım: .

           “Asayiş berkamal”dir ,güvenliğin yerinde olduğunu anlatan bir değimdir . Bu deyimin sebebp olduğu olaylar daha ziyade Sultan Abdulaziz  in son yıllarına rastlamaktadır..

    . .    Geçmişte kalan bir uygulamadan söz ederek alacağımız  bir dersi dilerseniz paylaşalım:

          “Sultan abdulaziz zamanında,  Cinayet . Yaralanma , hırsızlık  ve buna benzer  olayların arttığı Bağdat,Musul gibi Il lerde  bu kötü gidaşatı yöneticiler İstanbul a :

            “Saye-i asayiş-vaye-i padişahide ,vilayetin her bir tarafında emn-ü asayiş berkemaldir”.. yani      “Padişahımızın  şahane idaresi altında  Vilayetimizin  her tarfında huzur hakimdir”. Şeklinde rapor ederlermiş. O gün bugün dedelerimizde  benzerlik arz eden  olayları  kamuoyu ile paylaşırken hep  ,”Efendiler mühim bir şey yok yahu…Asayiş berkamaldır”,  şeklinde  söyliyerek  günümüze kadar taşımışlardır. ..  Geçmişte kalan bu uygulamalara elbette günümüzde yer yok.. Kolluk kuvetlerimize halkımızın güveni sonsuzdur. Huzur kenti benzetmesi bir tevatür  olsada şehir kimliğine olan katkısı sebebiyle  önemli bir kavramdır. Yeterki,Bir metal yorgunluğuna sebep olmasın..

         Diğeceğim odur ki: gerk doksanlı yıllardaki  olaylara gerekse günümüzdeki olaylara karışan faillerin  çoğunlukla alkolü olduğu söyleniyor. . Demekki İl de aşırı decede bır alkol  belkide ikizi olan uyuşturucu tüketimi var. Bu durumun bilimsel yönden ale alınarak  terörle mücadele edilir gibi mücadele edilmesi gerekiyor.    Bu kentte yaşıyan bireyler olarak güvenliğimiz hayat piramidimizin tabanını ve en önemli ayağını oluşturmaktadır. İdari yönden hukuk yönünden ve güvenlik yönünden  alınacak her türlü tedbirin destekçışi ve savunucusu olacağız. Ve olmaya devam edeceğiz. Çünkü yaşamak güzel yaşamak hakkı kutsal bir haktır.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:20
Öğle 12:35
İkindi 15:58
Akşam 18:40
Yatsı 19:59