banner333

banner309

21.12.2014, 18:46

AHMED-İ ŞİRANİ

                                            AHMED-İ ŞİRANİ

Osmanlının son döneminden bu güne intikal eden, mahlaları şirani olan iki büyük Şiranlıdan daha az bilinen  Ahmed-i Şirani den bahsetmek isiyorum.Şiran la ilgili tarih yazılırken mutlak suretle bahsedilen Şirani nin kim olduğu aile bağları ve hayattaki taallukatını öğrenme isteğim enteresan bir yaşam öyküsüyle yüzleşmemize vesile oldu.

    Şirana ait son asrın canlı şahidi Eski belediye Başkanımız Sebahattin Güner bey in hafızası sayesinde iğne ile kuyu kazarcasına tapu müdürlüğünün arşivinden çıkardığımız bir evrakla soyadını,baba adını tesbit ettiğimiz Ahmedi Şirani hazretlerinin öyküsü, aslında rençperlikten mütefekkirliğe ve çileye uzanan yolu göstermesi sebebiyle benim açımdan son derece önemli ve ibretlikti..1881 doğumlu Şirani ilçe merkezinde eşraftan Mahmut Ağanın oğludur.Evin tek çocuğudur. Ağır rençperlik yapmaktadır.Geniş arazileri vardır.Öyle ki nüfus kayıtlarına ulaştığımız vekalet ziraat bankasının karşısındaki caddenin tamamının şirani ailesinin büyükçe bir tarlasından parsellendiğini göstermektedir.Eşi Ardahan doğumlu, muhtemelen 93 muhacirlerinden Şefik Efendinin kızıdır.Burada şu meseleyi de söylemeden geçmemek gerek;şiran 93 muhacirlerinden pek çok aileye yurtluk yapmıştır.Ayrıca gelen muhacir aileler son derece seçkin,eşraf ailelerden  müteşekkil, okuryazar, giyim kuşama dikkat eden insanlar imiş.Örneğin , eski milletvekilimiz Ekrem Saatçi bey de 93 muhaciri bir ailenin çocuğudur.

       Şirani 1909 da medrese tahsilini tamamlayıp müderris olduktan sonra,  1916 da fıkıh müderrisliğine, 1920 medrese-tül irşat müdürlüğüne atanmıştır. Her ne kadar mesleki yükselişi bilinse de Osmanlının son yıllarında İstanbul da İttihad ve Terakki içinde yuvalanmış dinsizlik akımları ve masonik çevrelere karşı  verdiği tek kişilik mücadele Üstad Bediüzzaman ın Kastamonu ve Emirdağ lahikalarında da kendisinden bahsedilmesine vesile olmuştur  ihtilal hükümeti ve cunta olan ittihat ve Terakki partisine karşı Hayrul kelam ve i tisam dergilerinde son derece sert yazılar yazmış divan-ı harpte yargılanmıştır.  O haza bir Şiranlı idi. dik kafalılığı elif gibi olmayı, eğilip bükülmemeyi İstanbulun iktidar satrançına işlemişti…..

      Cumhuriyet ilan edildiğinde de yeni rejimle başı pek hoş olmadığı için memuriyet hayatı sona ermiş, hayatının geri kalan kısmını Anadolu nun değişik şehirlerinde geçirdikten sonra 1945 yılında vefat etmiştir.

     Bu yazıyı yazmamın asıl sebebi; Ahmei Şirani nin üç kız, bir erkek evladından, nüfus kayıtlarına göre hala sağ olan, 1925 doğumlu son çocuğu Mensure Ganimet Okumuş Hanımefendiyi bulma arzusudur. Zira hikmet –i ilahi ailenin dünyada ki son temsilcisidir. Ailede hiçbir çocuğun evladı olmamıştır. 90 yaşında ki bu insan Konya Selçuklu ilçesinde ikamet etmektedir. Verilen adreste bulunamamıştır. Ama hala sağ olduğu kesindir. Acaba bu yazıyı okuyup hassasiyet gösterecek Konyada ikamet eden bir hemşehrimiz bu emanetimize ulaşıp bizi haberdar edebilecek midir?

Yorumlar (1)
Ahmet Uçar Turan 3 yıl önce
İyi günler Kadir bey.aramış olduğunuz ganimet okumus un oğluyum.annem 97 yaşında olup halen saldır.görüşme kadar için hala talebiniz var ise tel.05355121185 olup arayabilirsiniz. Ahmet Uçar Turan.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48