banner333

banner309

04.02.2013, 17:39

Karadeniz'in Kudüs'ü: SÜLEYMANİYE

 Bilinen odur ki, dünyanın kadim şehirlerinden biridir Kudüs… Bu şehre kutsiyet kazandıran ise üç İbrahimi din için kutsal olmasıdır. Bundan 3000 yıl kadar öncesinde Hz. Davut (AS)  ile başlayan Kudüs şehrinin kıymeti, Hz. Musa(A.S) ve Hz. Süleyman (A.S) tarafından mabedin imarı ile ön plana çıkmıştır. Hz. Meryem’in Hz. İsa’yı doğurduğu mekân olan şehir, peygamberimizin miraç mucizesi ile taçlanmıştır. Bu tarihsel kronoloji özeti ile anlatmaya çalıştığımız şehir tahrif edilmiş haliyle bile iki dinde ve dinimizde oldukça büyük öneme haizdir.  Bugün Kudüs’ü ziyaret edebilme şansı bulan herkes küçük bir alan içerisinde her üç dine ait ibadethaneleri rahatlıkla görebilir ve küçük bir tarihsel araştırma ile Osmanlı zamanında bu dinlerin mensuplarının bir arada nasıl bir hoşgörü ile yaşadıklarını öğrenebilir. 

 Ecdat Hz. Musa ve Hz. İsa’nın tebliğ ettikleri hak dinin tahrif edilmiş hallerine inanan tebaasına bu hoşgörü ortamında yaşama şansını sadece Kudüs’te değil hüküm sürdüğü her yerde vermiştir. Üç dinin inanmışlarının bir arada, yan yana,   duvar duvara, çit çite yaşadıkları, ibadetlerini rahatlıkla yaşadıkları, cenazelerinde birlikte üzüldükleri önemli bir başka şehir de Karadeniz bölgesinde, ilimizde, bugünkü adıyla Süleymaniye’dedir. Dinler perdesi altına saklanan savaşların sürdüğü zamanımızda böyle bir yaşam modeli dünyaya “insanlığı” öğretebilecek yegâne araçtır.

 Ne acıdır ki dünyaya örnek olabilecek bu şehir, kamusal çabalara rağmen hala tarihin külleri altında saklıdır. Valilik ve belediyenin çalışmaları ise çok yetersiz olmasına rağmen sadece tek din odaklıdır. Yapılan restorasyon çalışmaları şimdilik camiler, minareler ve Müslüman tebaanın konakları ile sınırlıdır. Bölgede varlığı bilinen üç mahalle içerisinde farklı yerlerde camiler, kiliseler ve havralardan birçoğu bugün yeniden kazanılabilir haldedir. 

 Bundan sonraki süreçte bölgede yapılacak restorasyon planları “üç din odaklı” olarak yapılabilir. Bu minvalde Süleymaniye’nin “Karadeniz’in Kudüs’ü”  olarak anılması ve bir turizm cazibe merkezi haline getirilmesi sağlanabilir. Bu çabalar Süleymaniye’deki haddehanelerin, atölyelerin, darphanelerin, hamamların, maden ocaklarının yerlerinin belirlenip, başarılabildiği nispette aslına uygun olarak yenilenmeleri ve/veya modellenmeleri ile desteklenebilir.  Böyle bir tarihi şehrin ortaya çıkarılmasından sonra şehirde üç dinin tebaasını içeren, içerisinde gizem, aşk ve tarih dolu güzel bir sinema filmi veya dizisi ilimizi bulunduğu coğrafyada en önemli turizm uğrağı haline getirecektir.

Geçtiğimiz günlerde eski şehirde basılan Osmanlı sikkelerinin ilimize kazandırılması çalışmaları bu kapsamda bir milat olmalıdır. 

 Orta doğuda yer alan Kudüs gibi Avrupa’nın Kudüs’ü kabul edilen Saray Bosna’dan sonra Anadolu’nun Kudüs’ü olmaya talip olmamız ilimizin gelişmesine önemli bir ivme kazandıracaktır.

Sevgi, saygı ve bilgiyle…

Dr. Oktay YILDIZ

Yorumlar (1)
ahmet karahan 11 yıl önce
saygı deger hemşehrım.ben 1979 gümüşhane lisesi mezunuyum.şu an 48 yaş.şimdiiye kadar ilimizde havra duymadım.özellikle takip ediyorum.konu hassas.başımıza birde bunları musallat etmeyelim.yolu ALLAHa çıkan herkese ilimiz açık.unutmayalım bütün hesaplar bir gün ALLAH a çıkacak.selam ve dua ile.ist.dan.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 03:49
Güneş 05:23
Öğle 12:25
İkindi 16:12
Akşam 19:17
Yatsı 20:45