banner333

banner309

01.10.2011, 16:04

Gümüşhane’nin Turizm Yol Haritası İçin Çözüm Önerileri

Anadolu coğrafyasında endüstriyel sahada birçok il gibi Gümüşhane de alternatif kaynaklara konsantre olmalıdır. Bunlardan biri de doğal coğrafi güzellikleri ve tarihi eserleri ile önemli bir mirasa sahip turizm potansiyelidir.

Turizm kaynaklarının mevcudiyeti  onların bölgeye kazanımı konusundaki ilişkiyi tespit edip sonuca çevrilmesi bakımından son derece önemlidir. Gümüşhane,  yayla turizmi, doğa turizmi, inanç turizmi ve kış sporları turizmi gibi birçok sahada kaynakları olan bir ildir. Asıl önemlisi, bu sahalardan “kaynakların orijinal yapısının bozulmadan” katma değer elde edecek sonuçlar için çalışma yapılmasıdır. Bu çalışmanın yapılması için gerek şu ana kadar tespiti yapılamamışların turizm kazandırılması,  gerek tespit edilmişlerin kültür ve turizm kaynağı olarak pazarlanması gerekse halen pazarlananların geliştirilmesi ile 3 farklı sistemle modellenebilir.

Önerilen bu sistemin uygulamaya alınması sürecinde ise,  etkin ve yetkin bir komisyon teşekkül edilerek  kapsamlı bir “5 YILLIK TURİZM KALKINMA PLANI”nın taslağı oluşturulabilir.  Şu ana kadar benzer çalışmalar yapılmış olsa da, katılımlı bir komisyonun kurulması bu işten daha da verimli bir sonuç alınmasını kolaylaştıracaktır. Öte yandan katılımlı bir yönetim(yönetişim) le karar süreçlerinde tabanın yer alması sağlanması açısından örnek bir demokrasi uygulaması olabilir. Turizm İl Müdürlüğü Başkanlığında oluşturulması önerilerin bu  komisyon;
-          İl dahilinde ve  dışında hizmet veren STK lardan proje önerili yetkin temsilciler(İAD lar ağırlıkta)
-          Meslek kuruluşları
-          Sanayi ve Ticaret Odası 
-          Turizm şirketlerinden temsilciler (yerelden ve ülke genelinde yüksek iş hacimli marka işletmelerden  yöneticiler)
-           İl özel idaresi 
-          Yerel yönetimlerden temsilciler(her ilçeden ilçe belediyelerden yetkin temsilciler)
-          Üniversiteden ilgili sahalarda teknik çalışmalar yapmış akademisyenler
-          Tarihi mekânlarla ilgili yasal mevzuatların uzmanları
-          Konuya dâhil diğer kuruluşlardan temsilciler v.s.
den oluşan 20-25  kişiden kurulabilir. Bu komisyonun aldığı tavsiye kararları Turizm İl Müdürlüğü valilikte ilgili komisyonları ile çalışarak katılımlı bir karar mekanizmasının ürünü ” 5 yıllık bir Turizm Planı” oluşturulabilir. Bu planda;
-          Tur paketi programları,
-          Yatırım fırsatları(otel, motel, pansiyon ve konaklama sahları potansiyeli)
-          Saha rehabilitasyon ihtiyaçları(yıkık yerlerin onarımı, arazi ıslahı v.s.)
-          Proje bazlı fizibilite raporları
gibi konular yer alabilir. Hazırlanan bu kalkınma planları il ve il dışında  yaşayanlar, girişimciler, STK lar tarafından pazarlanabilir. Coğrafi şartları dağlık bölgelerde, olan  o yerelden olmayan girişimcinin genelde zor bulunduğu hepimizin malumudur. Genelde bireyin doğduğu  yerlere vefa duygusunun ön planda olması yani aidiyat duygusunun iyi işlenmesi durumunda bu tip fırsat konular yatırıma dönüştürülebilir. Bu heyecan tabana yayılırsa, köy muhtarları da kendi köylerinden bu çalışmaya dahil olabilecek yerler konusunda çalışmalara tavsiyeleri ile dosya sunabilir, katılım sağlayabilirler.
Ancak, bir girişimcinin bir sahada yatırımcı olabilmesi için, yatırım programlarına ilişkin proje bazlı fizibiliteler yapılması önemlidir. Örneğin, bir tarihi mahalde yapılması öngörülen bir motel yada bir konaklama tesisinin geri dönüşümü, kullanılabilir olması, tercih unsuru başa baş analizi gibi konular yatırımcının ilk adım sorularıdır. Bu manada, yatırımcının ikna olabileceği formatta bu fizibilitelerin oluşması gerekiyor.  
Öte yandan, genelde yaz aylarında düzenlenen “Kuşburnu ve Pestil Festivallerinde” de bu komisyonun çalışmaları  iyi işlenir ve tanıtılırsa etkili sonuçlar alınabilir. Yerelin sosyo-kültürel canlılığına da hitap eden bu programların tasarım aşamasında ise,  yerel tanıtım festivallerine katılımın artırılması, ilçelerin il merkezine katılım sağlaması, civar illerin vali, milletvekilleri, belediye başkanları, ticaret ve Sanayi Odası Başkanları gibi mülki erkin de bu süreçte dinamik bir pazarlama heyecanının bu işi daha da ileriye taşıyabileceğini, bölgesel kalkınmaya dönük bir çalışma olabileceğini düşünüyor ve öneriyoruz. Biz GÜMÜP olarak bu kapsamda oluşturabilecek bir komisyonun gönüllü üyeleri olmaya her zaman hazır olduğumuzu da ifade etmek istiyoruz. 
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39